Stinkdier als huisdier.

Ben ik geschikt als stinkdierbaasje?

Het ligt niet aan een stinkdier of het geschikt is als huisdier. Het is de persoon in questie of deze het in zich heeft te bieden wat een stinkdier nodig heeft. Niet iedereen is geschikt om een baasje van een stinkdier te zijn. Men zal over een flinke dosis doorzettingsvermogen moeten beschikken. Maar dit geldt voor vele andere soorten dieren eveneens. Het houden van een jonge hond of kitten kan al zwaar tegen vallen en het is dan ook zeer betreurenswaardig dat veel huisdieren belanden in diverse dierenasiels. Er zijn in Nederland maar weinig speciale stinkdierenopvangadressen, met als gevolg dat de dieren via Internet aangeboden worden en op die manier al op jonge leeftijd drie of vier tehuizen hebben gehad.

Het houden van een stinkdier is niet zo eenvoudig als het lijkt. Niet alleen het dier moet wennen aan de nieuwe omgeving en baasje maar ook het baasje zal zich moeten aanpassen aan het stinkdier. Kun je een stinkdier voldoende ruimte bieden? Heb je wel tijd en zin om de poep en rommel op te ruimen die het stinkdier achter laat, wanneer deze nog niet helemaal zindelijk is of toch gelegenheid had om er een bende van te maken. Het kan voorkomen dat het stinkdier jouw partner uitkiest, als diegene die hem mag verzorgen, aanraken of knuffelen vind je het dan nog zo leuk om een stinkdier te hebben? Als het stinkdier na weken, zelfs maanden nog niet zindelijk wil worden en je wordt er moedeloos van, wat dan? Stel, jij vindt het stinkdier helemaal geweldig, maar jouw partner vindt het veel te veel werk en enorm tegenvallen, wat gaat er dan met het stinkdier gebeuren? Ben je bereid constant ongewenst gedrag te corrigeren en nieuwe aanpassingen in huis te doen? Besef wel dat je niet alleen voor de kosten van de aanschaf komt te staan, maar dat er ook dierenarts kosten aan verbonden zijn, buiten de entingen, een chip, eventuele castratie of sterilisatie om.

 

Leuk, een nestje!

Jonge stinkdiertjes zijn erg schattig en het kan erg verleidelijk zijn om een keer een nestje geboren te laten worden. Maar bedenk wel dat een stinkdier veel pupjes krijgt en dat er voor elk pupje een nieuw baasje gezocht moet worden. Ook moet er rekening gehouden worden met eventuele inteelt. Veel ge´mporteerde stinkdieren zijn zeer waarschijnlijk nestgenootjes of op een andere manier verwant aan elkaar. Meestal is er geen stamboom van het stinkdier beschikbaar. Bovendien mogen stinkdieren in Nederland niet ontkliert worden. Baby stinkdieren laten de eerste periode van hun leven droge "pufjes" zodat de nestgenootjes en moeder weten waar ze zijn. Het duurt soms enkele maanden voordat een stinkdierpupje de volledige controle heeft over zijn stinkklieren. Ze zullen niet de volledige klierinhoud legen maar kunnen kleine beetjes "lekken" als ze heel erg opgewonden zijn tijdens spelen of als ze heel erg schrikken. Ook deze kleine beetjes kunnen soms behoorlijk ruiken maar haalt het niet bij de doordringende geur van het echte sproeien. Na verloop van tijd hebben de stinkdieren de volledige controle over hun klieren en ruiken ze niet meer. Hierdoor is de concurrentie van importstinkdieren die wel ontkliert zijn erg groot. Om deze redenen houdt de stichting zich niet bezig met fokken.

 

Wetgeving en ontklieren

Het is in Nederland (en veel andere europese landen) niet toegestaan een (stink)dier te ontklieren en is ook niet nodig. Een volwassen stinkdier zal als het goed gesocialiseerd is zijn stinkklieren niet gebruiken. Alleen hele jonge stinkdieren hebben nog niet de volledige controle en kunnen door opwinding kleine beetjes geurstof "lekken". Wanneer een stinkdier overlijdt zal de klierinhoud langzaam leeglopen. Ook bij sommige ziektes/aandoeningen kan het gebeuren dat het stinkdier de controle over de klieren verliest. Denk hierbij aan verlamming, epileptische aanval of spasmen. Stinkdieren hebben normaal gesproken een neutrale geur en nemen vaak de geur van hun omgeving aan. Dit komt doordat de vacht geuren kan absorberen. Een stinkdier dat in stro slaapt zal naar stro gaan ruiken en zitten ze een poosje op schoot bij iemand die parfum draagt dan zal het na enkele minuten naar parfum gaan ruiken. Een goed verzorgt stinkdier ruikt dus niet onaangenaam zoals men vaak denkt... Ontklierde stinkdieren mogen echter wel ge´mporteerd en verkocht worden.

De wetgeving m.b.t. het houden van stinkdieren varieert van land tot land. Raadpleeg de voor jouw land geldende wetgeving.

Stinkdieren, gedomesticeerd of niet?

Domesticatie wil zeggen; tot huisdier gemaakt. Over het algemeen genomen zijn er vele generaties in gevangschap gefokte dieren voor nodig voordat de eerste tekenen van domesticatie zich openbaren. Dit uit zich in het verliezen van schuwheid en zelfs toenadering tot mensen zoeken. Daarnaast ontstaan er in veel gevallen allerlei variaties in de kleur van de vacht. Een dier dat meer nesten per jaar werpt zal sneller gedomesticeerd raken dan een dier dat slechts een of enkele nesten per jaar werpt.

Volgens onderzoeken naar domesticatie (Hafez 1975, Hale 1969, Craig 1981, Slijper 1944 en Naaktgeboren 1984) zijn de volgende argumenten voorwaarden waaraan een zoogdier moet voldoen om succesvol als huisdier gehouden te kunnen worden. Wij hebben een vergelijking gemaakt met de Syrische hamster (goudhamster) en het gestreept stinkdier. De Syrische hamster staat wel als gedomesticeerd dier te boek. De punten hebben geen volgorde van prioriteit.

De soort niet schuw is en bovendien een kleine (erfelijke) "vluchtdistantie" heeft.

Gestreept stinkdier; is van nature niet schuw, zelfs brutaal te noemen.

Syrische hamster; is van nature wel schuw omdat dit een prooidier is.

De dieren leven in kleine sociale groepen met een duidelijke hiŰrarchie, waarin de mens kan participeren en domineren, voor zover het grotere dieren betreft.

Gestreept stinkdier; leeft in losse groepen zonder duidelijk hiërarchie.

Syrische hamster; leeft solitair.

Het gedrag van de mens past bij dat van de dieren, opdat geen onbedoelde signalen overkomen (het gedrag van de mens bijv. geen agressie uitlokt).

Gestreept stinkdier; wilde stinkdieren zoeken de mens vaak op. Voornamelijke vanwege het tafelafval waar stinkdieren makkelijke maaltijden in vinden. Jonge stinkdieren lokken vaak huisdieren en mensen uit tot spelen.

Syrische hamster; leeft ver weg van menselijke bewoning en komt nauwelijks in het wild met mensen in aanraking.

Het activiteitsritme van dier en mens bij elkaar passen.

Gestreept stinkdier; schemer- en nachtdier.

Syrische hamster; schemer- en nachtdier.

De mens de seksuele partner kan uitzoeken en paring geschiedt zonder veel vijven en zessen (hierdoor wordt het fokken met dieren mogelijk).

Gestreept stinkdier; stinkdieren worden al op grote schaal gefokt sinds 1841 in bontfarms. Ontdekkingsreizigers uit de 15e en 16e eeuw beschreven dat de indianenstammen al stindieren als huisdier in hun dorpen hielden.

Syrische hamster; werd ontdekt in 1931 en wordt pas gefokt sinds 1939.

Het aanpassingsvermogen van de dieren groot is.

Gestreept stinkdier; stinkdieren zijn in het wild zeer succesvol en hebben het grootste verspreidingsgebied van alle soorten stinkdieren. Ze komen in allerlei biotopen voor.

Syrische hamster; is beperkt tot een klein gebied maar kan zich prima aanpassen en handhaven aan de daar zeer ruige omgeving.

Het voedsel voor de dieren gemakkelijk te verkrijgen is.

Gestreept stinkdier; de voeding is niet moeilijk samen te stellen maar er is geen kant-en-klaar voeding voor ze te koop.

Syrische hamster; de voeding is eenvoudig en is als speciaalvoeder te verkrijgen bij een dierenwinkel.

We kunnen dus stellen dat een stinkdier net zo gedomesticeerd is als een Syrische hamster.