Huisvesting.

Ruimte

Stinkdieren hebben veel ruimte nodig en gedeien niet in een kooi of bench. Voor een tot twee volwassen stinkdieren is minimaal 20 vierkante meter oppervlakte nodig. Voor elk bijkomend stinkdier moet nog eens 5 vierkante meter extra gereserveerd worden. In gebieden waar oehoes voorkomen is een voliere veiliger. Oehoes zijn een natuurlijke vijand van stinkdieren en jagen 's nachts als ook de stinkdieren wakker zijn. De meeste stinkdiereigenaren hebben stinkdieren los in huis lopen of in de tuin. Dit vereist wel de nodige aanpassingen aan het huis en de tuin om te zorgen dat deze ontzettend nieuwsgierige, eigenwijze en volhardende dieren daar veilig rond kunnen lopen

 

Aanpassingen in de tuin

Heeft het stinkdier de gelegenheid om door de tuin te lopen zorg dan voor een stevige omheining (B) met gladde vertikale planken waar hij zich niet aan kan ophijsen. Gaas is ongeschikt als afscheiding. Een stinkdier kan zich wel omhoog heisen maar zich niet meer naar beneden laten zakken. Hij zal zich loslaten met een val en mogelijke botbreuken ten gevolg. Bestrating (C) voorkomt dat hij zitkuilen en vijvers gaat graven. Plantenbakken en borders (D) moeten minimaal 70 cm hoog zijn anders gaan stinkdieren zelf aan het tuinieren. Is er een achter uitgang dan is een sluispoort (A) aan te bevelen. Stinkdieren kunnen als ze willen erg stil en snel langs de benen naar buiten glippen.

Enkele voorbeelden om toch planten in een tuin te hebben zonder dat stinkdieren erbij kunnen om ze uit te graven.

Slaapplaatsen

Een buiten nachthok dient waterdicht en tochtvrij te zijn. Bescherm de ingang aan de binnenzijde met een extra plank of schot zodat de wind er niet indirekt in slaat en de dieren tochtvrij kunnen liggen. Geschikt zijn kinderspeelhuisjes, hondehokken en houten kisten. Indien mogelijk is een kattenluik als deur aan te bevelen. Stinkdieren hebben al snel door hoe het werkt. Voor de bodem van het slaapvertrek gebruikt men een laag stro. De afmetingen van de ingang mogen ongeveer 20 bij 20cm zijn. De instap voor de ingang moet zo laag mogelijk zijn. Indien men geen kattenluik gebruikt kan men voor het uitlopen of uitvallen het stro kan men een plank van 5 cm hoog bevestigen. Het buitenhok mag niet in de volle zon staan. Indien mogelijk plaats het dan op een schaduwplek in de tuin. Mocht de zon er toch een paar uur op schijnen, scherm het hok dan af met een grote parasol of zonnescherm. In of naast het nachthok kan men een toiletbak plaatsen. De meeste stinkdieren maken hier wel gebruik van zodat hun nest gedeelte schoon blijft. Wanneer er meerdere stinkdieren samen gehouden worden is het aan te raden om minimaal twee slaapplekken te plaatsen. Mocht er onenigheid ontstaan is er altijd de mogelijkheid voor een stinkdier om alleen te slapen als die daar de behoefte toe heeft.

Voor slaapplaatsen binnenshuis kunnen houten speelgoedkisten worden gebruikt waar men een toegang in zaagt. Ook kunnen honden/kattenmanden worden gebruikt op een stil en donker plekje (bijvoorbeeld onder of in een kast of tafel).

Toiletbakken

Stinkdieren zijn erg zindelijk en doen van nature hun behoefte op een vaste plaats. Dat wil echter niet zeggen dat ze het op de plaats doen die jij voor ze uitkiest... Het makkelijkste is het om de toiletbak neer te zetten op de plaats waar het stinkdier zijn behoefte doet. Meestal is dat in de buurt van hun slaapplaats. Ook zullen stinkdieren niet op de toiletbak gaan als ze hem zelf te vies vinden, soms is één drol al voldoende om het demonstratief ernaast te doen. Als vulling kunnen kattesteentjes, kranten of houtkorrels gebruikt worden. Het is even uitdokteren wat het stinkdier het prettigste vindt.

Aanpassingen in huis

Veel stinkdieren kunnen de deurtjes van keukenkasten, koelkasten en voorraadkasten makkelijk open maken. Deze kunnen voorzien worden van (kinder)sloten. De onderkanten van stoelen en bankstellen kunnen worden beschermd tegen graven en stukstrekken door er een plaat hout of gaas tegenaan te bevestigen. Losliggende kabels zijn een leuk spelletje voor stinkdieren. Deze kunnen makkelijk worden weggewerkt in kabelgoten. Open trappen vormen een gevaar voor stinkdieren. Stinkdieren zien slecht diepte en lopen het risico tussen de traptreden door te vallen.

Stinkdierpup

Een stinkdierpup kan men tijdelijk in een grote konijnenkooi (gebruik geen kooien met verdiepingen/etages) of bench met fijne tralies huisvesten. Zodat de kleine niet overal onder wegkruipt en men uren loopt te zoeken naar het verstopte diertje. Aan een kant van de kooi maakt men een slaapplekje. Hierbij kan men gebruik maken van een opgevouwen fleece dekentje, dikke handdoek of een klein kattenmandje. De bodem van de kooi bedekt men met kranten. Zodra het stinkdiertje een hoekje heeft uitgekozen om zijn behoefte te doen zet men een poepbakje op die plek. De kleine zal al snel door hebben dat hij daar zijn ontlasting in moet deponeren.

Heeft hij geleerd om gebruik te maken van zijn toilet dan kan men hem een iets grotere ruimte aanbieden, zoals bijv. een gedeelte van de keuken, mits het mogelijk is om die af te schermen, de badkamer of een slaapkamer. Verstandig is om dan in elke hoek een poepbakje te zetten, want een stinkdier doet zijn behoefte het liefst in een hoek. Heeft hij eenmaal zijn vaste toiletplaats gekozen dan kunnen de overige bakken weer verwijderd worden. Is hij door deze training goed zindelijk geworden dan kan men hem de vrijheid door het hele huis geven. Maar ook dan is het verstandig om de eerste tijd een aantal poepbakken in verschillende hoeken neer te zetten. Het is even vervelend maar op den duur gebruikt het stinkdier toch maar 1 of 2 vaste plekken. Zorg voor een rustige slaapplaats in de vorm van een omgebouwde speelgoedkist (verkrijgbaar bij doehetzelfzaken) een plek in een buro of buffetkast waar men een dekentje in kan leggen of een kattenmand die van boven ook dicht is. Soms zoekt het stinkdier zelf een plekje uit, bijv. onder een stoel, tafel of kast.

Bronnen

Eigen ervaringen

The Biology of the Striped Skunk B.J. Verts

Care, Management and Biology of Captive Striped Skunks (Mephitis mephitis) J. Wade-Smith and M.E. Richmond

Husbandry, Overwinter Care and Reproduction of Captive Striped Skunks (Mephitis mephitis) S. Lariviére, Y.T. Hwang, W.A. Gorsuch and S. A. Medill

Economic value of North American skunks D.E. Lantz

Food Intake, Weight Changes and Activity of Confined Striped Skunks (Mephitis mephitis) in Winter M. Aleksiuk and A.P. Stewart