Voeding en gewicht.

Voeding

De natuurlijke voeding van het stinkdier bestaat grotendeels uit knaagdieren, insecten, groenten en een klein beetje fruit. Over de juiste voeding van tamme stinkdieren lopen de meningen nogal uiteen. Aangezien er meer wegen naar Rome leiden zijn er verschillende dieeten voor stinkdieren. Of er nu rauw vlees of brokken gevoerd gaan worden belangrijk is dat het dieet uit ongeveer 40 tot 50 % eiwitten, 10 % vezels, 40 % koolhydraten en 10 % vet bestaat. Als men hondenbrok of gekookt vlees verstrekt zal men taurine en calcium moeten toevoegen. Geeft men rauw vlees met bot en al dan is dat niet nodig. Kattenbrokken kunnen nier- en leverproblemen veroorzaken. Het vlees dat rauw met bot gegeven mag worden kan bestaan uit: eendagskuikens, kip, kalkoen, rundergehakt of runderhart. Wordt het vlees gekookt gegeven dan moeten de botten verwijderd worden. Gekookte botten versplinteren in de maag en kunnen maag- en darmperforaties veroorzaken. De meeste stinkdieren lusten ook graag muizen en insecten, zoals meelwormen, moriowormen sprinkhanen en krekels.

 

Hoeveelheid voeding

Hoeveel moet een stinkdier krijgen? Dit is een veel gestelde vraag waar niet zomaar een standaard antwoord op is te geven. Ieder stinkdier is anders. Er zijn allereerst de verschillen in grootte (de lengte), activiteit en leeftijd. Ook moet er rekening gehouden worden dat buiten stinkdieren een vetreserve moeten kunnen opbouwen om goed de winter door te komen. De hoeveelheid voeding moet afgestemd worden op het individuele stinkdier. Het stinkdier moet regelmatig gewogen worden. Het gewichtschema is hierbij handig om te bepalen of een stinkdier aan moet komen of juist moet afvallen en dus meer of minder voeding moet krijgen. Meten is weten… Stinkdierpupjes moeten meerdere maaltijden per dag krijgen. Dit om toevallen ten gevolge van een laag bloedsuikergehalte te voorkomen. Stinkdieren zogen nog tot ze 8 weken oud zijn. Pas met 8 weken gaan ze volledig over op vast voedsel. Dit zou de minimum leeftijd moeten zijn waarop ze gescheiden mogen worden van de moeder. Helaas gebeurt het nog al te vaak dat ze veel eerder bij de moeder worden weggehaald om te worden verkocht… Pupjes van 4 weken dienen zelfs nog 4 a 5 keer per dag bijgevoerd worden met kunstmelk. Op de leeftijd van 8 weken eet een pupje vast voedsel verdeeld over 4 a 5 maaltijden per dag. Dit kan worden afgebouwd zodat wanneer ze 15 weken zijn nog maar 2 keer per dag eten. Volwassen stinkdieren eten vaak maar 1 keer per dag. Klik hier voor de handleiding voor het grootbrengen van jonge stinkdieren.

 

Spijsvertering

Stinkdieren behoren tot de orde van de Carnivora (roofdieren). Binnen deze orde zijn ook planteneters te vinden (Reuzenpanda, Rolstaartbeer). Het stinkdier zit qua dieet tussen deze vegetariërs en de vleesetende katten en fretten. Het spijsverteringssysteem is meer aangepast aan een omnivoor dieet dan dat van de meeste roofdieren. Het gebit bezit bij een volwassen stinkdier in de bovenkaak (links en rechts) 3 snijtanden, 1 hoektand, 3 voorkiezen en 1 achterkies. De onderkaak (links en rechts) bevat 3 snijtanden, 1 hoektand, 3 voorkiezen en 2 achterkiezen. De kiezen vallen bij het stinkdier in elkaar (zoals Lego blokjes), ze zijn aangepast om voedsel te pletten. Bij fretten en katten snijden de kiezen langs elkaar als een schaar, een aanpassing om vlees af te "knippen". Het darmenstelsel van een stinkdier is voor een roofdier aan de lange kant, zo'n 6 tot 7 maal zijn lichaamslengte (bij een kat of fret is dit 4 tot 5 maal de lichaamslengte). Het voedsel heeft een langere weg te gaan waardoor amylase uit de pancreas plantaardige koolhydraten uit de voeding beter kan verteren.

Gewicht

Van nature hebben stinkdieren aanleg om een flinke vetreserve op te slaan om koude tijden en tijden van voedselschaarste door te komen. Stinkdieren die het hele jaar door binnenshuis gehouden worden hebben geen vetreserve nodig en hun gewicht zal dan ook goed in de gaten gehouden moeten worden. Stinkdieren die buiten slapen gaan in de winter een rustfase in. Ze zijn nog maar weinig actief en eten beduidend minder en minder vaak. Deze stinkdieren moeten wel een vetreserve op kunnen bouwen om de winter goed door te komen. Voor het nederlandse klimaat is vanaf augustus een toename van het totale gewicht met ongeveer 30 tot 50 % gewenst. Eind februari wanneer de stinkdieren actiever gaan worden moet het meeste vet weer verdwenen zijn.

In bovenstaand schema is de lengte gemeten van de neuspunt tot aan de staartwortel over de rugzijde van het stinkdier.

Groen

De groene kleur geeft het gewicht weer dat een stinkdier mag hebben van augustus tot en met februari tijdens de winterrust. Natuurlijk moet in februari het stinkdier niet meer op het maximale gewicht zitten maar eerder aan de ondergrens van het groene gedeelte.

Blauw

De blauwe kleur geeft het gewicht weer voor stinkdieren die het hele jaar door binnenshuis gehouden worden en voor buitenshuis gehouden stinkdieren van maart tot en met juli.

Bronnen

Food Intake, Weight Changes and Activity of Confined Striped Skunks (Mephitis mephitis) in Winter M. Aleksiuk and A.P. Stewart

Evaluating body condition of striped skunks using non-invasive morphometric indices and bioelectrical impedance analysis Y.T. Hwang, S. Larieviére and F. Messier

Nutrition and Behavior of Striped Skunks J.W. Dragoo

The Biology of the Striped Skunk B.J. Verts

Care, Management and Biology of Captive Striped Skunks (Mephitis mephitis) J. Wade-Smith and M.E. Richmond

Husbandry, Overwinter Care and Reproduction of Captive Striped Skunks (Mephitis mephitis) S. Lariviére, Y.T. Hwang, W.A. Gorsuch and S. A. Medill

Exposure Factors for Striped skunks (Mephitis mephitis) University of California